Interview met Julia Zeën van Arctic Devils
"Als je lang achter elkaar zwemt, raak je in een soort van trance, verdwijnt de tijd en ben je helemaal uit je hoofd."
Julia woont in de Zandweerd en zwemt het hele jaar door in natuurwater. Ook zwemt ze regelmatig in de IJssel. Haar sportbedrijf heet Arctic Devils. Arctic staat voor IJskoud en Devils voor de beperkende gedachten (duiveltjes) in ons hoofd.
Wat doe je zoal?
“Met Arctic Devils coach ik mensen in koude trainingen, waaronder winterzwemmen, ijsbadclinics, ijszwemmen, openwaterzwemmen, zwemtrainingen etc. Elk jaar train ik mijn leden ook voor het NK IJszwemmen. Ikzelf ben geselecteerd voor het Nederlandse team om in januari 2025 deel te nemen aan het WK IJszwemmen in de Italië. De 50, 100 en 1000 meter borstcrawl zijn de afstanden waarvoor ik zal gaan strijden in het extreem koude water onder 5'C.
In Bussloo verzorg ik mijn trainingen. Daar heb je mooi schoon en helder water. Ik zwem ook in de IJssel in de periode dat hij niet overstroomt is. Het is niet uit te leggen hoe betoverend het is om ‘s avonds in de winter aan de overkant van de IJssel te zwemmen en naar de skyline van Deventer te kijken. Die lichtjes zijn echt prachtig."
Wat zijn de mooiste momenten?
"Je zwemt door alle jaargetijden heen. De mooiste tijd van het jaar vind ik de overgang van de zomer naar de herfst. Dan heb je de prachtige kleurrijke zonsopkomsten met de magische dansende nevel op het water. Je ziet regenbogen, volle manen; en natuurlijk niet te vergeten de winter met sneeuw en ijs! Je wordt langzaam één met de natuur. Dat gevoel is zo intens en onbeschrijfelijk."
Hoe leer je jouw trainees zwemmen in koud water?
"Een goede warming up vooraf wordt geadviseerd. Het lichaam reageert op de koude prikkel waarbij de ademhaling en hartslag omhoog zullen gaan. Het vooraf visualiseren, de focus en een rustige ademhaling zijn daarom uiterst belangrijk. Het lichaam heeft ongeveer een minuut nodig om te acclimatiseren en te ontspannen. Door je lichaam regelmatig bloot te stellen aan de kou zul je merken dat het steeds makkelijker wordt. Door de kou kan je even aan niets anders denken, en zul je volledig in contact met je lichaam zijn.
Sinds 2010 doe ik al aan winterzwemmen, maar zelfs voor mij blijft het steeds weer een drempel om dat extreem koude water in te lopen, maar het brengt mij zo ontzettend veel, het is levensveranderend geweest en nog steeds is de kou een fantastische leermeester voor mij. Ik kan het echt niet meer uit mijn leven wegdenken."
Zou iedereen kunnen winterzwemmen?
"Nee, er zijn contra-indicaties voor het winterzwemmen en tevens ligt er een uitdaging voor mensen die mentaal een weerstand tegen de kou ervaren, maar als je in de zomer start dan raakt je lichaam geleidelijk aan gewend aan het steeds kouder wordende water, en zul je ervaren dat ons lichaam tot veel meer in staat is dan wat we daadwerkelijk benutten."
Wat brengt het je?
"Zwemmen in (koud) natuurwater geeft mij rust, vrijheid, verheldering en een gezond lichaam. Mijn energie smelt dan samen met die van de natuur. Zo heb ik in september nog het IJsselmeer overgezwommen van Stavoren naar Medemblik, afstand 22 km in 9 uur en 43 min."
Wat doet het met mensen?
"Ik wil mijn bijzondere ervaringen graag met anderen delen. Ik voel zo’n respect en dankbaarheid voor Moeder Natuur. In het water voel ik een verbinding met alles om me heen. Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water, en door de gewichtloosheid tijdens het zwemmen lijk je volledig één te worden met het water waarin je zwemt. Als je lang achter elkaar zwemt (openwaterzwemmen), raak je in een soort van trance, verdwijnt de tijd en ben je helemaal uit je hoofd.
Het meest bijzondere is misschien wel de euforie en overweldiging die je kan voelen nadat je die grote 'koude' drempel over bent gegaan. De spanning vooraf en de blijdschap na de tijd; het is een emotioneel proces. Mijn slogan is daarom ook: ‘een winterdip is zelden zo positief geweest!' Mijn deelnemers zeggen vaak: "Ik had nooit gedacht dat ik dit zou kunnen”. Het WOW-effect is enorm. Ik zie mensen hierdoor echt veranderen. Ze vinden hun kracht terug en worden een betere versie van zichzelf.
We gaan soms ook wak hakken in Bussloo, of ik laat deelnemers zelfs onder het ijs doorzwemmen, natuurlijk helemaal veilig met touwen. Dit is alleen voor de mensen waarvan ik zeker weet dat ze dat kunnen, dat ze mentaal sterk genoeg zijn. Er gaat een lange training aan vooraf, dat doen we echt niet zomaar. Achteraf komt er een explosie van oerkracht in je naar boven; je voelt dat je de hele wereld aan kan."
Doe mee met een wijkactie!
Wil je, net als Julia, ook jouw thermostaat laag kunnen zetten?
Hoe is het bij jou allemaal begonnen?
"Ik had altijd al een grote liefde voor de natuur, dus was er regelmatig te vinden. Mijn sporten waren dan ook altijd buiten. In 2010 ontdekte ik samen met sportvrienden per toeval het winterzwemmen en doordat het mij zoveel moois bracht, ben ik alle koude uitdagingen aangegaan die je maar kunt bedenken en run ik er nu zelfs mijn bedrijf in."
Hoe kijk jij naar een duurzame leefstijl?
"Steeds meer zijn wij gewend geraakt aan warmte en comfort, ons lichaam is lui geworden, waardoor het zo nu en dan goed is om uit onze comfortzone gehaald te worden. Ik heb het tegenwoordig minder snel koud. De thermostaat van je lichaam verandert door het winterzwemmen. Ondanks mijn oude huisje uit 1896 staat mijn verwarming 's winters tegenwoordig nog maar op 17'C.
Ik eet bijvoorbeeld geen vlees en probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken, maar vind het erg lastig, zelfs ontmoedigend: alles is tegenwoordig verpakt in plastic. Ik denk dat het echt nodig is dat er van bovenaf gezegd wordt dat sommige dingen gewoon niet meer kunnen. We zijn zo verwend geraakt, we hebben alles, waardoor het lastig is onze luxe te moeten inleveren. Het ligt gewoon allemaal voor het grijpen. We zoeken continu de voldoening buiten onszelf; feestjes, spullen, vakanties en ga zo maar door. Ik denk dat we het veel meer bij onszelf en onze eigen kern mogen gaan zoeken. Zwemmen en "Zijn" in de natuur draagt o.a. bij aan het bewustwordingsproces."